Gwiazda drożdżowa z makiem i żurawiną

W smaku nieziemska, wygląd boski, w przygotowaniu bardzo prosta.

Składniki

Ciasto:

1/2 kg mąki pszennej – najlepiej tortowej

1/4 kostki masła (50 g)

30 g świeżych drożdży

50 g cukru

180 ml ciepłego mleka

2 jajka

 

Nadzienie:

1 puszka masy makowej

1/2 szkl żurawiny

 

Lukier:

1/2 szkl cukru pudru

1 łyżka gorącej wody

1 łyżeczka soku z cytryny

 

Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy pokruszone drożdże i cukier. Wlewamy stopniowo ciepłe mleko i wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawimy do wyrośnięcia na 15 minut.

Po 15 minutach dodajemy jajka i roztopione lekko ostudzone masło. Wyrabiamy 15 minut.

Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 45 minut do wyrośnięcia.

Ciasto wykładamy i dzielimy an 4 części. Każdą z części rozwałkowujemy formując okrąg.

Kładziemy pierwsze kółko i smarujemy je masą makową, posypujemy 1 garścią żurawiny, nakładamy drugi krążek, smarujemy masa makową i posypujemy żurawiną. To samo robimy z trzecim krążkiem i przykrywamy czwartym.

Nacinamy ciasto tak jak poniżej (nie do samego środka).

Bierzemy do ręki dwa sąsiadujące paseczki i wywijamy do zewnątrz, łączymy, sklejamy końcami do sąsiadującego paska.

Smarujemy gotową gwiazdę roztrzepanym jajkiem, posypujemy żurawiną.

Zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.

Pieczemy w 180 stopniach przez około 25 minut.

gwiazda1

gwiazda2

gwiazda