Składniki:
1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo – wołowego
1 torebka ryżu
1 jajko
sól
pieprz
1/3 łyżeczki mielonego kminu
1 cebula
2 ząbki czosnku
olej
Do dużego garnka wlewam wodę. Solę ją. Wkładam całą główkę kapusty włoskiej – wcześniej nacinam jej liście, żeby odeszły od gołębia.
Po kilku minutach – gdy widzę, ze liście są już miękkie wyjmuje pojedynczo na durszlak i pozwalam im ostygnąć.
Do dużej miski wkładam mięso mielone, ugotowany ryż, wbijam jajko, dodaję sól, pieprz, kminek mielony, cebulę zeszkloną z czosnkiem na oleju. Mieszam wszystko.
Układam w naczyniu żaroodpornym kilka liści, układam koło siebie gołąbki. Wlewam do naczynia 1 szkl. bulionu warzywnego.
Zakrywam folią aluminiową.
Pieczkę w piekarniku w 180 stopniach przez 40 minut.