Uwielbiam żurek. Mam swój tajemny przepis na żur idealny. Na lubelszczyźnie – skąd pochodzę – żur wielkanocny podawany jest z białym serem.Uwielbiam ten niepowtarzalny smak.
Składniki:
2 marchewki
1 cebula
2 ząbki czosnku
6 szt. białej kiełbasy
200 g wędzonego boczku
bulion drobiowy
zakwas na żur
1 łyżka chrzanu ze słoika
2 łyżki śmietany
1 łyżeczka suszonego majeranku
1 łyżka masła
jajka ugotowane na twardo
biały ser
Do garnka dodajemy masło, pokrojoną w plastry marchewkę, posiekaną cebulę. Chwilę podsmażamy. Dodajemy pokrojony w kostkę boczek.
Chwilę dusimy.
Zalewamy bulionem drobiowym. Dodajemy zakwas do żuru. Wkładamy białką kiełbasę.
Gotujemy około 20 minut.
Wyjmujemy białką kiełbasę, obieramy ze skórki, kroimy w plastry i wrzucamy z powrotem do żurku.
Dodajemy chrzan, śmietanę, majeranek, sól, pieprz.
Gotujemy jeszcze chwilę.
Podawany w chlebku smakuje najlepiej z dodatkiem jajka i białego sera.
albo tradycyjnie 🙂