Bardzo szybki, bardzo dobry obiad, przekąska.
Składniki:
2 filety z kurczaka
1/2 brokuła
sól
pieprz
100 g sera gouda
2 łyżki oleju
1 płat ciasta francuskiego
Sos czosnkowy (opcjonalnie):
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
sól
pieprz
2 ząbki czosnku
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojonego w kostkę fileta z kurczaka, solimy, pieprzymy. Smażymy aż filet będzie zupełnie biały – w środku też.
W osolonej wodzie gotujemy różyczki brokuła.
Na durszlak wykładamy brokuł, dodajemy usmażony filet. Czekamy chwilę aż spłynie woda z brokuła i olej z fileta i aż wystygną.
Ciasto francuskie rozkładamy, przekrawamy na pół.
Układamy na każdej z połówek rządek fileta i brokułów, posypujemy startym żółtym serem.
Brzegi kroimy na takie paseczki (frędzelki). Zakładamy brzegi jak warkoczyk.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 minut.
Podajemy z sosem czosnkowym.