Składniki:
makaron farfalle
filet z kurczaka
brokuły
niebieski ser pleśniowy (około 50 g)
suszone oregano
duże opakowanie śmietany 18%
sól
świeżo zmielony pieprz
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
1/2 cebuli
1/2 lampki białego półwytrawnego wina
parmezan
Makaron gotujemy w osolonej wodzie według czasu podanego na opakowaniu.
Na patelnię wrzucamy masło, pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojonego w kostkę fileta, rozmiażdżony czosnek. Wszystko smażymy. Dolewamy 1/2 kieliszka półwytrawnego białego wina.
Dusimy do czasu aż wino wyparuje.
Dodajemy pokrojony w kostkę ser pleśniowy. Czekamy aż ser się trochę rozpuści. Dodajemy oregano i śmietanę. Mieszamy, w razie konieczności dodajemy sól i pieprz.
Brokuły gotujemy w oddzielnym garnku w osolonej wodzie.
Część brokułów dodałam do sosu.
Nakładam makaron, sos, układam brokuły, na wierzch wiórki parmezanu i świeżo zmielony pieprz.