Farfalle z kurczakiem w sosie śmietanowo pleśniowym

Składniki:

makaron farfalle

filet z kurczaka

brokuły

niebieski ser pleśniowy (około 50 g)

suszone oregano

duże opakowanie śmietany 18%

sól

świeżo zmielony pieprz

2 ząbki czosnku

1 łyżka masła

1/2 cebuli

1/2 lampki białego półwytrawnego wina

parmezan

Makaron gotujemy w osolonej wodzie według czasu podanego na opakowaniu.

Na patelnię wrzucamy masło, pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojonego w kostkę fileta, rozmiażdżony czosnek. Wszystko smażymy. Dolewamy 1/2 kieliszka półwytrawnego białego wina.

Dusimy do czasu aż wino wyparuje.

Dodajemy pokrojony w kostkę ser pleśniowy. Czekamy aż ser się trochę rozpuści. Dodajemy oregano i śmietanę. Mieszamy, w razie konieczności dodajemy sól i pieprz.

Brokuły gotujemy w oddzielnym garnku w osolonej wodzie.

Część brokułów dodałam do sosu.

Nakładam makaron, sos, układam brokuły, na wierzch wiórki parmezanu i świeżo zmielony pieprz.