Wyjątkowe danie przygotowane pod okiem Michała Bałazy Ambasadora Kulinarnego Polski i Sebastiana „Szromu” Schrom uczestnika trzeciej edycji Hell’s Kitchen. Danie powstało podczas warsztatów kulinarnych 23 września 2016 w Restauracji Kulisy przy Hotelu Falcon w Rzeszowie.
Składniki:
dorsz
szybka parmeńska
plasterek limonki
pasta chilli thai
buraki
jogurt
cukinia
kasza bulgur
sok z cytryny
sól
cukier
oliwa
Dorsza smarujemy pasą chilli thai lekko solimy, pieprzymy, zawijamy w szynkę parmeńską wraz z plasterkiem limonki. Pieczemy przez 15-20 minut w 180°C.
Kaszę bulgur gotujemy w osolonej wodzie.
Buraki gotujemy w wodzie w skórce. Po wyjęciu obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy d nich sól, cukier, pieprz, odrobinę jogurtu naturalnego i oliwy.
Na talerz wykładamy dorsza, kaszę bulgur zawiniętą w cienkie plastry cukinii, dodajemy buraka.