Pieczenia ciast uczyłam i uczę się od dwóch niezwykłych kobiet – mojej mamy i mojej teściowej.
Moja mama robi zdecydowanie najlepszą szarlotkę na świecie. Moja teściowa swego czasu piekła ciasta na wesela, ma więc wprawę w wymyślaniu ciekawych smaków i kompozycji słodkich wypieków.
Dzisiaj przepis na królewiec. Mama piecze go zawsze na święta.
Polany polewą deserową od Helio, która fantastycznie chrupie i cudownie się kruszy – jest idealny.
Składniki:
Placki do królewca:
3 szkl mąki
1/2 margaryny
1 szkl cukru pudru
2 łyżki ciepłego mleka
1 jajko
1 łyżeczka sody rozpuszczonej w mleku
Z powyższych składników zagnieść ciasto. Podzielić ciasto na 2 kawałki. Do jednej dodać 2 łyżki kakao. Wyłożyć placki do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Upiec w temp 180 stopni przez około 30 minut.
Biszkopt- składniki:
4 jajka
1/2 szkl mąki pszennej
1/2 szkl mąki ziemniaczanej
1 szkl cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki zimnej wody
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Gdy piana jest sztywna dodajemy stopniowo cukier, nadal miksując. Dodajemy kolejno po 1 żółtkiem, nadal miksując. Wsypujemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, wodę.
Mieszamy delikatnie. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 40 minut – do suchego patyczka.
Masa:
1/2 litra mleka
1 szkl cukru
1 czubata łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 cukry waniliowe
1 kostka masła
Gotujemy mleko (nie całe – odlewamy 1/2 szklanki), dodajemy cukier i cukier waniliowy. Gdy mleko się gotuje dodajemy wymieszaną mąkę pszenną i ziemniaczaną w 1/2 szkl mleka. Szybko mieszamy. Studzimy budyń.
W misce miksujemy masło, dodajemy po 1 łyżce budyniu nadal miksujemy.
Przekładamy ciasto następująco:
ciemne ciasto, 1/2 budyniowej masy, biszkopt, 1/2 budyniowej masy, ciasto białe.
Można polać polewą czekoladową -szczególnie polecam polewę deserową Helio.
artykuł sponsorowany