Ciasto Królewiec mojej mamy

Pieczenia ciast uczyłam i uczę się od dwóch niezwykłych kobiet – mojej mamy i mojej teściowej.

Moja mama robi zdecydowanie najlepszą szarlotkę na świecie. Moja teściowa swego czasu piekła ciasta na wesela, ma więc wprawę w wymyślaniu ciekawych smaków i kompozycji słodkich wypieków.

Dzisiaj przepis na królewiec. Mama piecze go zawsze na święta.

Polany polewą deserową od Helio, która fantastycznie chrupie i cudownie się kruszy – jest idealny.

Składniki:

Placki do królewca:

3 szkl mąki

1/2 margaryny

1 szkl cukru pudru

2 łyżki ciepłego mleka

1 jajko

1 łyżeczka sody rozpuszczonej w mleku

Z powyższych składników zagnieść ciasto. Podzielić ciasto na 2 kawałki. Do jednej dodać 2 łyżki kakao. Wyłożyć placki do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Upiec w temp 180 stopni przez około 30 minut.

Biszkopt- składniki:

4 jajka

1/2 szkl mąki pszennej

1/2 szkl mąki ziemniaczanej

1 szkl cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki zimnej wody

Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Gdy piana jest sztywna dodajemy stopniowo cukier, nadal miksując. Dodajemy kolejno po 1 żółtkiem, nadal miksując. Wsypujemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, wodę.

Mieszamy delikatnie. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 40 minut – do suchego patyczka.

Masa:

1/2 litra mleka

1 szkl cukru

1 czubata łyżka mąki pszennej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

2 cukry waniliowe

1 kostka masła

Gotujemy mleko (nie całe – odlewamy 1/2 szklanki), dodajemy cukier i cukier waniliowy. Gdy mleko się gotuje dodajemy wymieszaną mąkę pszenną i ziemniaczaną w 1/2 szkl mleka. Szybko mieszamy. Studzimy budyń.

W misce miksujemy masło, dodajemy po 1 łyżce budyniu nadal miksujemy.

Przekładamy ciasto następująco:

ciemne ciasto, 1/2 budyniowej masy, biszkopt, 1/2 budyniowej masy, ciasto białe.

Można polać polewą czekoladową -szczególnie polecam polewę deserową Helio.

artykuł sponsorowany

krolewiec1

krolewiec2

krolewiec3

krolewiec4