Ciasto czekoladowe z masą z kaszy manny

Na życzenie męża jego ulubione ciacho 🙂

Składniki ciasto:

1 i 1/2 szklanki mąki pszennej

3/4 szklanka cukru

2 jajka

1/4 szklanki mleka

1/2 szklanki oleju

3 łyżki kakao – najlepiej z wiatraczkiem 😉

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

Tortownicę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Nadmiar bułki wysypujemy.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

 
Do dużej miski przesiać mąkę razem z kakao, proszkiem do pieczenia, solą i sodą. Wsypujemy 1/2 szklanki cukru i wymieszamy.
W oddzielnej misce ubijamy jajka z  cukrem, dodajemy mleko i olej.

Łączymy suche składniki z mokrymi. Miksujemy.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza około 40-45 minut do suchego patyczka.

Odstawiamy ciasto do wystudzenia.

Przekrawamy je na pół i robimy krem.

 

Kasza manna:

1,5 szklanki mleka

3 łyżki cukru

3 łyżki kaszy mannej

Gotujemy kaszę manną z podanych składników

 

 

Składniki na krem:

25 dag masła (o temperaturze pokojowej)

1/2 szklanki cukru pudru

1 łyżka cukru waniliowego

2 łyżki mleka

Masło ucieramy w mikserze z połową szklanki cukru, cukrem waniliowym, dodajemy mleko. Dodajemy zimną kaszę manną i wkładamy na kilka minut do zamrażarki aby masa szybko zgęstniała.

 

Na dolny płat ciasta nakładamy masę z kaszą. Przykrywamy drugim płatem.

Ciasto możemy polać czekoladą. Ja rozpuściłam mleczną czekoladę w kąpieli wodnej, dodałam do czekolady 3 łyżki masła.

 

ciasto z kasza manna

ciasto z kasza manna4

ciasto z kasza manna5