Na życzenie męża jego ulubione ciacho 🙂
Składniki ciasto:
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanka cukru
2 jajka
1/4 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju
3 łyżki kakao – najlepiej z wiatraczkiem 😉
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Tortownicę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Nadmiar bułki wysypujemy.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Do dużej miski przesiać mąkę razem z kakao, proszkiem do pieczenia, solą i sodą. Wsypujemy 1/2 szklanki cukru i wymieszamy.
W oddzielnej misce ubijamy jajka z cukrem, dodajemy mleko i olej.
Łączymy suche składniki z mokrymi. Miksujemy.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza około 40-45 minut do suchego patyczka.
Odstawiamy ciasto do wystudzenia.
Przekrawamy je na pół i robimy krem.
Kasza manna:
1,5 szklanki mleka
3 łyżki cukru
3 łyżki kaszy mannej
Gotujemy kaszę manną z podanych składników
Składniki na krem:
25 dag masła (o temperaturze pokojowej)
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżki mleka
Masło ucieramy w mikserze z połową szklanki cukru, cukrem waniliowym, dodajemy mleko. Dodajemy zimną kaszę manną i wkładamy na kilka minut do zamrażarki aby masa szybko zgęstniała.
Na dolny płat ciasta nakładamy masę z kaszą. Przykrywamy drugim płatem.
Ciasto możemy polać czekoladą. Ja rozpuściłam mleczną czekoladę w kąpieli wodnej, dodałam do czekolady 3 łyżki masła.