Ciasteczka z kawałkami czekolady

Smakują znakomicie. Zniknęły bardzo szybko w towarzystwie niesłabnącego odgłosu mmmmmm 🙂

Składniki:

100 g cukru białego

100 g cukru brązowego

180 g mąki pszennej

130 g masła

1 jajko

2 łyżeczki cukru waniliowego

1/2 łyżeczki sody

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

Do misy miksera wkładamy: miękkie masło pokrojone w kostkę, cukier białym cukier brązowy, cukier waniliowy i jajko. Mieszamy mieszadłami do wyrabiania ciasta.

Dodajemy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól i znów mieszamy.

Wyłączamy mikser, dodajemy czekoladę rozdrobnioną (na desce siekam ją nożem).

Na blachę do pieczenia wykładam papier. Z ciasta formuję rękami kulki wielkości orzecha laskowego, spłaszczam je i układam w odległości około 4 centymetrów.

Piekę w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.

 

ciasteczka_m