Smakują znakomicie. Zniknęły bardzo szybko w towarzystwie niesłabnącego odgłosu mmmmmm 🙂
Składniki:
100 g cukru białego
100 g cukru brązowego
180 g mąki pszennej
130 g masła
1 jajko
2 łyżeczki cukru waniliowego
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Do misy miksera wkładamy: miękkie masło pokrojone w kostkę, cukier białym cukier brązowy, cukier waniliowy i jajko. Mieszamy mieszadłami do wyrabiania ciasta.
Dodajemy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól i znów mieszamy.
Wyłączamy mikser, dodajemy czekoladę rozdrobnioną (na desce siekam ją nożem).
Na blachę do pieczenia wykładam papier. Z ciasta formuję rękami kulki wielkości orzecha laskowego, spłaszczam je i układam w odległości około 4 centymetrów.
Piekę w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.