Zbyt dużo pieczywa kupionego na weekend? Chlebek staje się twardy, nie macie pomysłu co z nim zrobić? Mega prosty, bardzo szybki w przygotowaniu chlebek ziołowy z serami.
Chleb nacinamy pod kątem (tak jakbyśmy chcieli ukroić kromki tylko pod kątem nie na prosto). Nie przecinamy do samego spodu. Następnie robimy kratownicę.
W misce mieszamy:
25 g masła (1/8 kostki masła)
2 ząbki czosnku – rozgniecione
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
Dodatkowo przygotowujemy
20 dag startego sera – np edamski lub gouda
20 dag startej mozzarelli
Sery mieszamy razem.
W rowki między chlebem wkładamy masło z ziołami i dokładamy ser.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15-20 minut. Tak by ser się rozpuścił. Zajadamy ciepły – ser wspaniale będzie się ciągnął…