Chlebek do żurku

Od pewnego czasu podaję swojej rodzinie podczas Świąt Wielkanocnych żurek w chlebku. Przetestowałam. Taki chlebek możecie zrobić sobie sami 🙂

Składniki:

1/2 kg mąki pszennej
2 czubate łyżki mąki żytniej
4 łyżek płatków owsianych
2 łyżki słonecznika
2 płaskie łyżeczki soli
1 płaskie łyżeczki cukru
2,5 dkg świeżych drożdży (1/4 kostki)
0,5 litra wody o temp. 40 stopni

Mąkę pszenną przesiewamy do dużej miski. Dodajemy mąkę żytnią.
Do obu rodzajów mąk dodajemy płatki owsiane, słonecznik, sól, cukier i drożdże.
Całość zalewamy wodą o temperaturze 40 stopni.
Wyrabiamy ciasto przez 10 minut.
Kiedy wszystkie składniki będą połączone, przykrywamy ciasto ściereczkę i odstawiamy na ok. 20 minut. Ciasto odpocznie i wyrośnie.

Przekładamy ciasto do 2 małych okrągłych blaszek, można użyć tortownicy, albo naczynia żaroodpornego.

Ja wykorzystałam naczynie żaroodporne o średnicy 20 cm.
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.
Chleb pieczemy 1 godzinę – ale należy go obserwować bo czasami po 50 minutach go wyjmowałam.

 

chlebek

Odcinamy górę chlebka, wyjmujemy środek. Tworzy nam się miseczka na żurek 🙂

chlebek2