Przepis na chałkę doskonałą? Tutaj, tutaj 🙂
Wspaniała, pachnąca, idealna na śniadanie. A do niej masełko i ulubiony dżem. Uwielbiam, mimo że nie przepadam za słodyczami.
Składniki:
150 ml ciepłego mleka
40 g drożdży
100 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
50 g cukru
1 cukier waniliowy
2 żółtka
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
500 g mąki pszennej typ
Do miski wlewamy ciepłe mleko, dodajemy drożdże – rozpuszczamy drożdże w mleku mieszając. Dodajemy masło, cukier i cukier waniliowy. Mieszamy, odstawiamy na 20 minut.
Dodajemy jajko, żółtka, sól, mąkę. Mieszamy.
Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Wyjmujemy z miski i dzielimy na 6 równych części. Wałkujemy długie wałeczki. Zlepiamy ze sobą po 3 wałeczki i zaplatamy warkocz.
Przekładamy ciasto do brytfanny wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto powinno wyrosnąć – około 20 minut.
Po tym czasie smarujemy warkocz roztrzepanym jajkiem.
Posypujemy kruszonką, makiem, lub sezamem.
Pieczemy w 180 stopniach przez 20-30 minut.
Kruszonka: 50 g masła, 50 g cukru, 100 g mąki pszennej. Masło siekamy, wrzucamy do miski wraz z pozostałymi składnikami, kruszymy w palcach mieszając jednocześnie z mąką i cukrem.