Chałka

Przepis na chałkę doskonałą? Tutaj, tutaj 🙂

Wspaniała, pachnąca, idealna na śniadanie. A do niej masełko i ulubiony dżem. Uwielbiam, mimo że nie przepadam za słodyczami.

Składniki:
150 ml ciepłego mleka

40 g drożdży

100 g rozpuszczonego i ostudzonego masła

50 g cukru

1 cukier waniliowy

2 żółtka

1 jajko

1/2 łyżeczki soli

500 g mąki pszennej typ

Do miski wlewamy ciepłe mleko, dodajemy drożdże – rozpuszczamy drożdże w mleku mieszając. Dodajemy masło, cukier i cukier waniliowy. Mieszamy, odstawiamy na 20 minut.

Dodajemy jajko, żółtka, sól, mąkę. Mieszamy.

Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.

Wyjmujemy z miski i dzielimy na 6 równych części. Wałkujemy długie wałeczki. Zlepiamy ze sobą po 3 wałeczki i zaplatamy warkocz.

Przekładamy ciasto do brytfanny wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto powinno wyrosnąć – około 20 minut.

Po tym czasie smarujemy warkocz roztrzepanym jajkiem.

Posypujemy kruszonką, makiem, lub sezamem.

Pieczemy w 180 stopniach przez 20-30 minut.

 

Kruszonka: 50 g masła, 50 g cukru, 100 g mąki pszennej. Masło siekamy, wrzucamy do miski wraz  z pozostałymi składnikami, kruszymy w palcach mieszając jednocześnie z mąką i cukrem.