Moje dzieci nazwały białą morwę kolczastymi rodzynkami. Smak jest zaskakujący. Słodkie, chrupiące owoce o nierównomiernym kształcie.
Jakie właściwości mają owoce morwy białej?
- hamuje rozkład węglowodanów złożonych do cukrów prostych
- posiada wysoką zawartość białka
- jest bogata w żelazo (wspomaga układ odpornościowy, wpływa pozytywnie na organizm zmniejszając uczucie zmęczenia)
- posiada dużą zawartość witaminy C
- wspomaga prawidłowe utrzymanie właściwego ciśnienia krwi
Nasze dzisiejsze śniadanie z dodatkiem białej morwy zachwyciło dzieci, a ja wiem, że podałam im dawkę naturalnych, zdrowych składników.
Składniki:
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka wisienek w syropie- miałam swoje domowe- można użyć dżemu, świeżych owoców
1 łyżka musli
1 łyżeczka siemienia lnianego
Na dno kielicha włożyłam wisienki, na nie jogurt naturalny, musli, znów jogurt. Na wierzch pył z siemienia lnianego (siemię lniane uprażyłam na suchej patelni, później roztarłam w moździerzu), na wierzch kilka owoców morwy białej.
artykuł sponsorowany