Wszyscy mają bezę, mam i ja 🙂
Składniki:
Beza:
7 białek
300 g cukru
1 łyżka soku z cytryny
szczypta soli
Do miski wbijamy białka, dodajemy szczyptę soli. Miksujemy do uzyskania piany. Stopniowo dodajemy cukier i sok z cytryny. Beza powinna być sztywna i błyszcząca to znak, że jest gotowa.
Piekarnik nastawiamy na 140 stopni.
Na dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia rysujemy okręgi. Możemy je odrysować od dużego talerza.
Bezę rozkładamy w okręgu ok 1 cm od brzegu linii.
Pieczemy w 140 stopniach przez 15 minut.
Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni – suszymy bezę przez 1 godzinę i 15 minut.
Krem:
1 szklanka śmietany 30%
250 g serka mascarpone
Miksujemy śmietanę, dodajemy serek. Chwilę jeszcze miksujemy.
Upieczoną bezę studzimy. Układamy ją na talerzu lub paterze, nakładamy 1/2 kremu i pokrojone w plastry truskawki.
Później druga beza, krem i truskawki w połówki
Wspaniały deser.