Beza Pavlova z mascarpone i truskawkami

Wszyscy mają bezę, mam i ja 🙂

Składniki:

Beza:

7 białek

300 g cukru

1 łyżka soku z cytryny

szczypta soli

Do miski wbijamy białka, dodajemy szczyptę soli. Miksujemy do uzyskania piany. Stopniowo dodajemy cukier i sok z cytryny. Beza powinna być sztywna i błyszcząca to znak, że jest gotowa.

Piekarnik nastawiamy na 140 stopni.

Na dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia rysujemy okręgi. Możemy je odrysować od dużego talerza.

Bezę rozkładamy w okręgu ok 1 cm od brzegu linii.

Pieczemy w 140 stopniach przez 15 minut.

Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni – suszymy bezę przez 1 godzinę i 15 minut.

 

Krem:

1 szklanka śmietany 30%

250 g serka mascarpone

Miksujemy śmietanę, dodajemy serek. Chwilę jeszcze miksujemy.

 

Upieczoną bezę studzimy. Układamy ją na talerzu lub paterze, nakładamy 1/2 kremu i pokrojone w plastry truskawki.

Później druga beza, krem i truskawki w połówki

 

Wspaniały deser.

 

beza