Nie wyobrażam sobie Świąt Wielkanocnych bez babki. U mnie dzisiaj pomarańczowa. Dlaczego? Bo w domu były pomarańcze 😉 Lubię wykorzystywać składniki, które mam pod ręką. Gdy zobaczę coś w kuchni, co nadaje się do jedzenia kombinuję co mogę z tego zrobić. Czarodziejka 😉
Składniki:
1 kostka masła
200 g cukru kryształu (1 szkl.)
5 jajek
180 g mąki pszennej ( 1 szkl.)
80 g mąki ziemniaczanej (1/2 szkl.)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 pomarańcza
Lukier pomarańczowy
1 czubata łyżka cukru pudru
1 łyżka soku z pomarańczy
kandyzowana skórka pomarańczowa – na patelnię dodałam cukier i pokrojoną w kostkę skórkę z pomarańczy chwilę smażyłam. Dodałam 1 łyżeczkę soku z pomarańczy aby mi się nie przypaliła skórka i cukier.
Masło rozpuszczam w rondelku ze startą na drobnych oczkach skórką z 1 pomarańczy.
Jajka ucieram z cukrem, aż masa zrobi się jasna. W oddzielnej misce mieszam mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, dodaję mąkę do jajek, i delikatnie miksuję. Dodaję masło ze skórką pomarańczową i mieszam.
Formę na babkę smaruję masłem. Wlewam masę i piekę w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Piekę przez 45 minut.
Po upieczeniu studzę babkę.
Polecam babkę lukrem wykonanym z soku pomarańczowego i cukru pudru. Układam kandyzowaną skórkę pomarańczową.