Babka z migdałami i białą czekoladą

Przepis nie jest mój. Jest zapożyczony z https://www.mojewypieki.com/przepis/babka-migdalowo-pomaranczowa

Jest tak świetny, że postanowiłam zapisać go do zestawienia swoich ulubionych przepisów.

Składniki:

100 g masła

120 g białej czekolady, posiekanej

4 jajka

130 g drobnego cukru do wypieków

7 łyżek mąki pszennej

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

100 g zmielonych migdałów

świeżo otarta skórka z 1 pomarańczy

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Masło roztopić w garnuszku, wystudzić. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę i odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do roztopienia się czekolady i powstania gładkiego sosu. Przestudzić.

W misie miksera umieścić jajka i cukier. Ubić do powstania puszystej piany, która prawie trzykrotnie zwiększy swoją objętość i stanie się jasna. Powoli wlewać letni sos czekoladowy, dalej ubijając. Dodać skórkę z pomarańczy i ubić. Bezpośrednio do mieszanki przesiać mąkę pszenną, zmielone migdały, proszek do pieczenia. Wymieszać delikatnie szpatułką tylko do połączenia się składników, nie dłużej.

Forma na babkę powinna być wysmarowana masłem i posypana mąką. Przełożyć masę do formy na babkę.

Piec w 170 stopniach przez 30-35 minut – do suchego patyczka.

Posypać cukrem pudrem.

babka z migdałami

babka przepis
babka z migdałami i czekoladą