Babka majonezowa

Wiem, że już po Świętach Wielkanocnych, ale jeszcze mi zostało takie zdjęcie niewrzuconej babki 😉

Więc podrzucam Wam i sobie, żeby przepis zapamiętać.
Składniki:

4 jajka

2/3 szklanki cukru

1 łyżka cukru wanilinowego

2/3 szklanki majonezu – majonez powinien być w temperaturze pokojowej

90 g mąki pszennej

90 g mąki ziemniaczanej

2 łyżeczki startej skórki z cytryny

1 i 1/2  łyżeczki proszku do pieczenia

Piekarnik nagrzewa,my do 170 stopni, a formę babki smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką. Nadmiar mąki wysypujemy. Białka oddzielamy od żółtek.

Białka ubijamy na sztywna pianę. Dodajemy stopniowo cukier i cukier waniliowy- cały czas miksując. Dodać skórkę cytrynową, stopniowo dodajemy żółtka – nadal miksując.

Masa jajeczna powinna być jasna i puszysta. Dodajemy przesianą przez sito mąkę pszenną, ziemniaczana i proszek do pieczenia. Miksujemy na najniższych obrotach miksera. Dodajemy majonez. Przekładamy do formy. Pieczemy przez 40-45 minut w 170 stopniach.

Można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem lub polewą. U mnie lukier: 2 łyżki ciepłej wody, 3-4 łyżki cukru pudru.

 

baba