Wiem, że już po Świętach Wielkanocnych, ale jeszcze mi zostało takie zdjęcie niewrzuconej babki 😉
Więc podrzucam Wam i sobie, żeby przepis zapamiętać.
Składniki:
4 jajka
2/3 szklanki cukru
1 łyżka cukru wanilinowego
2/3 szklanki majonezu – majonez powinien być w temperaturze pokojowej
90 g mąki pszennej
90 g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki startej skórki z cytryny
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Piekarnik nagrzewa,my do 170 stopni, a formę babki smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką. Nadmiar mąki wysypujemy. Białka oddzielamy od żółtek.
Białka ubijamy na sztywna pianę. Dodajemy stopniowo cukier i cukier waniliowy- cały czas miksując. Dodać skórkę cytrynową, stopniowo dodajemy żółtka – nadal miksując.
Masa jajeczna powinna być jasna i puszysta. Dodajemy przesianą przez sito mąkę pszenną, ziemniaczana i proszek do pieczenia. Miksujemy na najniższych obrotach miksera. Dodajemy majonez. Przekładamy do formy. Pieczemy przez 40-45 minut w 170 stopniach.
Można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem lub polewą. U mnie lukier: 2 łyżki ciepłej wody, 3-4 łyżki cukru pudru.