Taka mi się jeszcze babka uchowała 😉 Wpisuję na bloga, żebym pamiętała o tym przepisie 😉
Składniki:
4 jajka
3/4 szkl mąki pszennej
3/4 szkl mąki ziemniaczanej
3/4 szkl oleju
1 szkl cukru
2 łyżki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżka kakao
Piekarnik nagrzewa,my do 180 stopni, a formę babki smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką. Nadmiar mąki wysypujemy. Białka oddzielamy od żółtek.
Białka ubijamy na sztywna pianę. Dodajemy stopniowo żółtka, cukier i cukier waniliowy- cały czas miksując. Dodajemy olej – nadal miksujemy.
Masa jajeczna powinna być jasna i puszysta. Dodajemy przesianą przez sito mąkę pszenną, ziemniaczana i proszek do pieczenia. Miksujemy na najniższych obrotach miksera.
Przekładamy do formy 2/3 masy. Do pozostałej części dodajemy kakao. Miksujemy, następnie wlewamy kakaową masę do formy.Ja czasami umieszczam sobie masę białą w innej misce, czarną w innej i wlewam na przemian, żeby zrobiła się taka zebra, lub ciasto w kropki 😉
Pieczemy przez 40-45 minut w 180 stopniach.