Babka biało-czarna na oleju

Taka mi się jeszcze  babka uchowała 😉 Wpisuję na bloga, żebym pamiętała o tym przepisie 😉

Składniki:

4 jajka

3/4 szkl mąki pszennej

3/4 szkl mąki ziemniaczanej

3/4 szkl oleju

1 szkl cukru

2 łyżki proszku do pieczenia

1 opakowanie cukru waniliowego

1 łyżka kakao

Piekarnik nagrzewa,my do 180 stopni, a formę babki smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką. Nadmiar mąki wysypujemy. Białka oddzielamy od żółtek.

Białka ubijamy na sztywna pianę. Dodajemy stopniowo żółtka, cukier i cukier waniliowy- cały czas miksując. Dodajemy olej – nadal miksujemy.

Masa jajeczna powinna być jasna i puszysta. Dodajemy przesianą przez sito mąkę pszenną, ziemniaczana i proszek do pieczenia. Miksujemy na najniższych obrotach miksera.

Przekładamy do formy 2/3 masy. Do pozostałej części dodajemy kakao. Miksujemy, następnie wlewamy kakaową masę do formy.Ja czasami umieszczam sobie masę białą w innej misce, czarną w innej i wlewam na przemian, żeby zrobiła się taka zebra, lub ciasto w kropki 😉

Pieczemy przez 40-45 minut w 180 stopniach.

 

babka