Pewnie powiecie – spalone?
Nie… Takie jak lubimy 🙂
Wspaniałe drożdżówki ze śliwkami.
Jeśli macie w sobie tyle siły by czekać na taką wspaniałą drożdżową rozkosz – polecam.
Składniki:
2 szkl. mąki pszennej
15 g świeżych drożdży
2 łyżki cukru
1 szkl. mleka
1 jajko
1/4 kostki masła (rozpuszczonego i ostudzonego)
1/4 laski wanilii
Dodatkowo na nadzienie:
śliwki
dżem śliwkowy
brązowy cukier
Do dużej miski wlałam podgrzane mleko do którego dodałam ziarenka z laski wanilii, dodałam cukier i drożdże. Przykryłam miskę ściereczką aby drożdże zaczęły pracować (około 40 minut).
Po tym czasie dodałam do drożdży resztę składników.
Mieszam dokładnie. Odstawiam do wyrośnięcia na 40 minut.
Po tym czasie wykładam ciasto na stolnicę, wałkuję rękami pasek i kroję na takie same kawałeczki. Wałkuję podłużne placki i zostawiam je do wyrośnięcia na 30 minut.
Na placki układam pokrojone śliwki zamoczone wcześniej w dżemie śliwkowym. Posypuję brązowym cukrem.
Piekę około 20 minut w 180 stopniach.
Pycha.