Wspaniałe. Należy zrobić ich więcej bo znikają w mgnieniu oka 😉
Można podać je do ziemniaczków, frytek, lub jako przekąska maczana w sosie czosnkowym – świetne na imprezę ze znajomymi.
Składniki:
2 kg udek
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka granulowanego czosnku lub 2 ząbki rozmiażdżonego czosnku
przyprawa do kurczaka – ja użyłam kurczak złocisty (około 1/2 łyżeczki)
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka soli
papryka słodka i ostra wg uznania
olej do smażenia
Mięso posolić. Składniki umieszczam w dużym worku (proszek d pieczenia, czosnek, przyprawę do kurczaka, pieprz, sól, paprykę). Dodaję udka, mieszam udka w wodku obracając worek na wszytskie strony.
Smażę udka kilka minut na każdej stronie, układam w naczyniu żaroodpornym tak aby były obok siebie (użyłam 2 naczyń żaroodpornych). Piekę w 180 stopniach przez 40 minut.