Pyszna, delikatna, szybka do zrobienia 🙂
Składniki:
2 małe ziemniaki
kawałek selera – korzeń – wielkości małego ziemniaczka
1 marchewka
sól
pieprz
1 czubata łyżka serka mascarpone
1 łyżka śmietany 18%
150 g serka topionego śmietankowego
1 łyżka startego parmezanu
szczypiorek
bagietka
oliwa z oliwek
2 ząbki czosnku
3 listki bazylii
1/2 cebula
W garnku z wodą gotuję obrane i pokrojone w kawałki – ziemniaki, marchewkę, selera, wrzucam też 1 ząbek czosnku.
Na patelni z 1 łyżką oliwy smażę 1/2 cebuli do zeszklenia, dodaję do garnka z warzywami. Solę trochę wodę. Gdy warzywa są miękkie dodaję serek topiony, blenduję. Chwilę gotuję.
Dodaję mascarpone, śmietanę i parmezan. Blenduję. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Bagietkę kroję na kromeczki. W kubku mieszam 2 łyżki oliwy z oliwek, rozmiażdżony czosnek i posiekaną bazylię. Smaruję oliwą czosnkowo-bazyliową kromki bagietki i zapiekam je w piekarniku – około 10 min 180 stopni. Podaję kromeczki czosnkowe do zupy posypanej szczypiorkiem.