Bardzo lubię fileta z kurczaka, można z niego zrobić wiele fajnych obiadków. Szybko się smaży, jest miękki.
Składniki:
filet z kurczaka
garść szpinaku
1/2 kostki fety
2 ząbki czosnku
1 łyżka śmietany 18%
1 łyżeczka masła
jajko
mąka
sól
pieprz
wykałaczki
olej
Filet z kurczaka kroję na plastry, rozbijam. Solę, pieprzę.
Na patelni rozpuszczam masło, dodaję szpinak. Smażę chwilę by szpinak zmiękł i zmniejszył swoją objętość. Dodaję fetę i śmietanę. Mieszam.
Powstanie gęsty sos. Na fileta nakładam masę szpinakową, Roladki zwijam, nakłuwam wykałaczkami by się nie rozwijały, moczę w roztrzepanym jajku, później w mące. Smażę na oleju.
Po usmażeniu wyjmuję wykałaczki, kroję w plastry.
Podaję z ugotowanymi ziemniaczkami.