Można ją znaleźć na stole podczas większości naszych domowych imprez. Znika najszybciej. Niby nic nadzwyczajnego a zawsze się przyjmuje niezależnie od okoliczności spotkania.
Składniki:
2 filety z kurczaka
1 puszka kukurydzy
5 ogórków konserwowych
1/2 kapusty pekińskiej
ketchup
majonez
przyprawa do gyrosa
szczypta vegety
olej
Filet z kurczaka kroimy w kostkę i smażymy na oleju z dodatkiem przyprawy do gyrosa. Wykładamy usmażone mięso na dno salaterki.
Na mięso wykładamy 1/2 sosu wykonanego z 5 łyżek ketchupu i 5 łyżek majonezu.
Na sos układamy odsączoną kukurydzę, na nią pokrojone w kostkę ogórki. Na ogórki pozostałą część sosu.
Sos przykrywamy posiekaną kapustą pekińską. Posypujemy ją szczyptą vegety.
Niektórzy do sałatki gyros dodają jeszcze pokrojoną w kostkę cebulę, ja tego nie robię. Dzięki temu sałatka dłużej utrzymuje świeżość.