Genialny żur wielkanocny

Uwielbiam żurek. Mam swój tajemny przepis na żur idealny. Na lubelszczyźnie – skąd pochodzę – żur wielkanocny podawany jest z białym serem.Uwielbiam ten niepowtarzalny smak.

 

Składniki:

2 marchewki

1 cebula

2 ząbki czosnku

6 szt. białej kiełbasy

200 g wędzonego boczku

bulion drobiowy

zakwas na żur

1 łyżka chrzanu ze słoika

2 łyżki śmietany

1 łyżeczka suszonego majeranku

1 łyżka masła

jajka ugotowane na twardo

biały ser

Do garnka dodajemy masło, pokrojoną w plastry marchewkę, posiekaną cebulę. Chwilę podsmażamy. Dodajemy pokrojony w kostkę boczek.

Chwilę dusimy.

Zalewamy bulionem drobiowym. Dodajemy zakwas do żuru. Wkładamy białką kiełbasę.

Gotujemy około 20 minut.

Wyjmujemy białką kiełbasę, obieramy ze skórki, kroimy w plastry i wrzucamy z powrotem do żurku.

Dodajemy chrzan, śmietanę, majeranek, sól, pieprz.

Gotujemy jeszcze chwilę.

Podawany w chlebku smakuje najlepiej z dodatkiem jajka i białego sera.

 

chlebek w żurku

 

albo tradycyjnie 🙂

zurek