Ryż z filetem z kurczaka w sosie śmietanowym ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Moi chłopy lubią poznawać nowe smaki. Ale takie nowe w bezpiecznym znaczeniu tego słowa. Czyli znane, ale inaczej. Lubią też jeść codziennie coś innego. Gdy gotuję pomidorówkę, czy rosół wykrzywiają się na znak, że ich zawiodłam 😉

Wobec tego dzisiaj znane, ale inaczej.

Składniki:

ryż parboiled z warzywami (ugotowałam w osolonej wodzie)

2 filety z kurczaka

garść szpinaku baby

kilka suszonych pomidorów w oleju z ziołami

sól

pieprz

mąka

masło

olej

śmietana 18%

Na patelnię dodałam 1 łyżkę masła i okolo 4 łyżek oleju. Rozpuściłam masło.
Filet z kurczaka pokroiłam jak na kotlety. obsypał solą i pieprzem. Obtoczyłam w mące i smażyłam z obydwu stron aż zaczęły nabierać złocistego koloru.

Gdy filet był już rumiany dodałam szpinak i pomidory. Chwilę dusiłam aż szpinak zmniejszył swoją objętość.

Podlałam wszystko 1/2 szklanki wody. Woda zebrała smak z patelni. Trochę wypił jej filet. Dzięki temu jest soczysty. Na koniec dodałam 2 łyżki śmietany i doprawiłam wszystko solą i pieprzem.
To jest bardzo smaczne 😉