Churros przekąska wyśmienita

Genialna przekąska. Już dawno chciałam je zrobić. W smaku przypominają pączki 😉

Składniki:
1 szklanka wody (250 ml)
100 g masła (1/2 kostki masła)
1 łyżka cukru wanilinowego
2 łyżki cukru
szczypta soli
1 szklanka mąki pszennej
3 jajka

olej do smażenia

Posypka:
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki cynamonu

Wodę gotuję z masłem. Dodaję cukier waniliowy, cukier i sól. Dodaję mąkę i mieszam – ucieram drewnianą łyżką. Gdy masa odchodzi od brzegów garnka masa jest doskonale wymieszana.
Odstawiam z ognia. Studzę masę. Gdy masa już będzie przestudzona dodaję 1 jajko, mieszam łyżką aż połączy się z masą. Dodaję koleje jajko i znów mieszam. Następnie dodaję trzecie jajko i mieszam dokładnie.
Przekładam masę do rękawa cukierniczego z końcówką w ząbki.
Olej wlewam do rondelka. Wyciskam patyczki z masą wprost do rozgrzanego oleju. Smażę na złoty kolor, obracając churrosy.
Wyjmuję z oleju, układam na talerzu. Można posypać posypką z cukru i cynamonu lub moczyć koniec i zajadać.
Fantastycznie smakuje.