Spaghetti z kurczakiem i szpinakiem w sosie serowym

Chyba sam diabeł wymyślił makaron. Kocham go, uwielbiam i mimo, że wolałabym sama wybrać miejsce, w które mógłby on iść 😉 to niestety idzie w boczki 😉

Mogłabym jeść kluchy codziennie. Najchętniej zmieniałabym jedynie smak dodawanego do nich sosu.

Najszybszy, mega smaczny, oszałamiający, aromatyczny – specjalnie dla Was.

Makaron z kurczakiem i szpinakiem w sosie z niebieskiego sera.

Składniki:

Makaron spaghetti

1 ząbek czosnku

2 łyżki masła

1/2 cebuli

2 filety z kurczaka

2 duże garście świeżego szpinaku baby

100 g sera gorgonzola

100 ml śmietanki 30%

pomidorki koktajlowe

sól

świeżo zmielony pieprz

1 garść posiekanej natki pietruszki

Na patelnię dodaję masło i pokrojoną w kostkę cebulę. Dolewam odrobinę oleju (masło nie będzie się palić). Gdy cebula się zeszkli dodaję rozgnieciony czosnek i pokrojonego w kostkę fileta z kurczaka. Gdy kurczak się usmaży dodaję do niego szpinak.

Chwilę smażę, duszę, gdy szpinak zmniejszy swoją objętość dodaję gorgonzolę, pozwalam jej się rozpuścić.

Dodaję śmietanę, chwilę mieszam aż odparuje woda. Jeśli sos stanie się zbyt rzadki można go zagęścić 1 łyżką śmietany 18% lub śmietaną z mąką, ale mój wyszedł idealny 😉

Gdy sos połączy się z kurczakiem i szpinakiem dodaję sól, świeżo zmielony pieprz, posiekaną natkę pietruszki i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe.

Uwielbiam połączenie duszonych warzyw, mięsa i niemalże świeżych pomidorków, które wspaniale łączą się z sosem gorgonzola.

Makaron gotuję al’dente. Wykładam na talerz i dodaję sos.

Warto dodać na koniec świeżo zmielony pieprz.