Coraz częściej samodzielnie pieczemy bułeczki, chleb. Próbujemy nowych smaków, kombinujemy z dodatkami i proporcjami. Dzisiaj bułeczki maślane trochę na słodko, ciut na słono. Pasują do dżemu jak i wędliny z serkiem.
Składniki:
4 szkl. mąki pszennej
1/4 kostki drożdży (25g)
1 szklanka letniego mleka
100 roztopionego masła
1 łyżka cukru
1 płaska łyżeczka soli
Do miski wlewamy mleko, rozpuszczamy w nim drożdże, dodajmy 1 łyżkę mąki i cukier. Mieszamy. Zostawiamy zaczyn do wyrośnięcia na 15 minut. Dodajemy pozostałe składniki, zagniatamy ciasto i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na 45 minut. Po tym czasie wykładamy ciasto na stolnicę, robimy wałeczek i dzielimy ciasto na 12 kawałków.
Układamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia 12 bułeczek – uformowanych w kulki. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
1 jajko mieszamy z 2 łyżkami mleka. Smarujemy bułeczki. Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut (aż się zrumienią)