Moja babcia kilkanaście lat temu robiła nam pierogi ruskie z dodatkiem suszonej mięty polnej. Ja nie jestem w stanie przekonać do niej swoich chłopców, więc u nas ruskie są podawane w tradycyjny sposób.
Mój najmniejszy mężczyzna jest chory i zażyczył sobie dzisiaj ruskie. Czego się nie robi by uszczęśliwić malucha 🙂
Składniki:
Ciasto:
3 szkl mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 szkl ciepłej wody
1 łyżeczka oleju
Farsz:
400 g ugotowanych ziemniaków – potłuczonych
300 g białego sera półtłustego
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
2 średnie cebule posiekane i zeszklone na maśle
Dodatkowo 2 średnie cebule posiekane i zeszklone do okraszenia pierogów.
Ciasto wykonujemy mieszając mąkę z solą, wodą, olejem. Wałkujemy cienko ciasto i wykrawamy krążki szklanką.
Farsz: mieszamy ziemniaki, ser, cebulę, sól, pieprz.
Farsz układamy na krążek i sklejamy pierogi.
Gotujemy w osolonej wodzie aż pierogi wypłyną na wierzch.
Podajemy z cebulką.