Wspaniała, pełna smaku cudowna babka. Polecam.
Składniki:
150 g startej na drobnych oczkach marchewki
100 g mąki pszennej
150 g cukru
3 jajka
150 g orzechów włoskich
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy
3 łyżki cukru pudru
masło i bułka tarta do posypania formy
Jajka utrzeć z cukrem aż masa zrobi się biała.Dodajemy posiekane orzechy, marchewkę, skórki pomarańczowe, mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy delikatnie. Wykładamy do formy na babkę wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut – do suchego patyczka.
Po ostygnięciu babki wyjmujemy ją z formy i polewamy lukrem zrobionym z soku pomarańczowego i cukru pudru.
Pycha.
artykuł sponsorowany