Przepis nie jest mój. Jest zapożyczony z https://www.mojewypieki.com/przepis/babka-migdalowo-pomaranczowa
Jest tak świetny, że postanowiłam zapisać go do zestawienia swoich ulubionych przepisów.
Składniki:
100 g masła
120 g białej czekolady, posiekanej
4 jajka
130 g drobnego cukru do wypieków
7 łyżek mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g zmielonych migdałów
świeżo otarta skórka z 1 pomarańczy
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło roztopić w garnuszku, wystudzić. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę i odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do roztopienia się czekolady i powstania gładkiego sosu. Przestudzić.
W misie miksera umieścić jajka i cukier. Ubić do powstania puszystej piany, która prawie trzykrotnie zwiększy swoją objętość i stanie się jasna. Powoli wlewać letni sos czekoladowy, dalej ubijając. Dodać skórkę z pomarańczy i ubić. Bezpośrednio do mieszanki przesiać mąkę pszenną, zmielone migdały, proszek do pieczenia. Wymieszać delikatnie szpatułką tylko do połączenia się składników, nie dłużej.
Forma na babkę powinna być wysmarowana masłem i posypana mąką. Przełożyć masę do formy na babkę.
Piec w 170 stopniach przez 30-35 minut – do suchego patyczka.
Posypać cukrem pudrem.