Placki ziemniaczane z mięsnym sosem, nazywane plackami po węgiersku? Bardzo proszę.
Składniki:
mięso wieprzowe
1 l wody
2 czerwone papryki
10 pieczarek
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka mąki pszennej
5 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżka słodkiej papryki w proszku
olej do smażenia
majeranek, sól, pieprz do smaku, ostra papryka
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
180 g śmietany 18%
Mięso kroję w kostkę, obtaczam w mące, smażę na oleju. Dodaję do gotującej się wody. Na patelni po mięsie smażę cebulę w piórka, paprykę pokrojoną w grubą kostkę, wraz z rozgniecionym czosnkiem. Przekładam do garnka z gotującym się mięsem. Smażę pieczarki, wkładam do garnka.
Dodaję pozostałe składniki (oprócz koncentratu i śmietany), duszę godzinę.
Pod koniec dodaję i śmietanę.
Podaję z plackami pieczonymi w piekarniku. Przepis dostępny tutaj>>