W smaku nieziemska, wygląd boski, w przygotowaniu bardzo prosta.
Składniki
Ciasto:
1/2 kg mąki pszennej – najlepiej tortowej
1/4 kostki masła (50 g)
30 g świeżych drożdży
50 g cukru
180 ml ciepłego mleka
2 jajka
Nadzienie:
1 puszka masy makowej
1/2 szkl żurawiny
Lukier:
1/2 szkl cukru pudru
1 łyżka gorącej wody
1 łyżeczka soku z cytryny
Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy pokruszone drożdże i cukier. Wlewamy stopniowo ciepłe mleko i wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawimy do wyrośnięcia na 15 minut.
Po 15 minutach dodajemy jajka i roztopione lekko ostudzone masło. Wyrabiamy 15 minut.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 45 minut do wyrośnięcia.
Ciasto wykładamy i dzielimy an 4 części. Każdą z części rozwałkowujemy formując okrąg.
Kładziemy pierwsze kółko i smarujemy je masą makową, posypujemy 1 garścią żurawiny, nakładamy drugi krążek, smarujemy masa makową i posypujemy żurawiną. To samo robimy z trzecim krążkiem i przykrywamy czwartym.
Nacinamy ciasto tak jak poniżej (nie do samego środka).
Bierzemy do ręki dwa sąsiadujące paseczki i wywijamy do zewnątrz, łączymy, sklejamy końcami do sąsiadującego paska.
Smarujemy gotową gwiazdę roztrzepanym jajkiem, posypujemy żurawiną.
Zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
Pieczemy w 180 stopniach przez około 25 minut.