Rewelacyjny pomysł na szybki obiad.
Cudowny makaron. Bardzo polecam.
Składniki:
makaron tagliatelle
1 opakowanie szpinaku baby
łosoś norweski
250 ml śmietany 30%
3 łyżki śmietany 18%
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
1 łyżka masła
Gotujemy makaron w osolonej wodzie według czasu podanego na opakowaniu.
Na patelnię wrzucamy masło, rozpuszczamy, można dodać trochę oleju – masło nie będzie się tak paliło. Wkładamy łososie i smażymy z obydwu stron. Wyjmujemy łososia na talerzyk.
Na patelnię wkładamy oczyszczony szpinak wrzucamy na patelnię, dusimy. Dodajemy rozgnieciony czosnek, solimy. Gdy szpinak zmniejszy swoją objętość dodajemy obydwie śmietany, mieszamy, czekamy aż sos zmniejszy swoją ilość. Na koniec dodajemy do sosu 1/2 pokrojonego w małe kawałki łososia.
Wykładamy na talerz ugotowany makaron, nakładamy sos szpinakowy z kawałkami łososia, układamy dodatkowe kawałki łososia na makaron. Smacznego 🙂