Wspaniały, smaczny, szybki w przygotowaniu, zaledwie kilka składników.
Boczuś pieczony.
Składniki:
1 kg boczku bez skóry i kości
2 rozgniecione ząbki czosnku
1 łyżeczka majeranku suszonego
1/2 łyżeczki soli
Boczek myję, osuszam, nacieram solą, czosnkiem, majerankiem – roztartym w dłoniach. Boczek przekładam do naczynia zamykanego – może być po prostu plastikowy pojemnik. Wstawiam do lodówki na 24 godziny.
Po tym czasie wyjmuję boczek, umieszczam w naczyniu żaroodpornym i piekę przez 1 godzinę w 180 stopniach.
Smakuje świetnie cieplutki (tylko tłuszczyk z niego wypływa). Po kilku godzinach w lodówce staje się zwarty i lepiej się go kroi.
Mistrzowski 🙂
Świeżo upieczony
Po kilku godzinach w lodówce 🙂 najlepszy do krojenia na kanapeczkę.
Chociaż na świeżo-cieplutki też był super 🙂