Składniki:
Ciasto:
2 szkl mąki
250 g margaryny lub masła
1,5 szkl. cukru
4 jajka
3 czubate łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szkl wody
Wodę, cukier, masło, kakao zagotować i odstawić do wystygnięcia. Białka ubijamy na sztywno. Do przestudzonej czekolady dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Do białek dodajemy stopniowo żółtka i miksujemy. Białka z żółtkami dodajemy do czekolady, mieszamy.
Pieczemy ciasto w formie wyłożonej papierem do pieczenia w 170 stopniach przez 50 minut.
Beza:
6 jaj
szczypta soli
300 g drobnego cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajemy po odrobinie cukru miksując na najwyższych obrotach. Gdy już zużyjemy cały cukier dodajemy mąkę i ocet, krótko miksujemy, wykładamy bezę do formy.
Bezę suszymy w 75 stopniach przez 5 godzin.
Masa kajmakowa:
250 ml śmietany 36 %
1 serek mascarpone
masa krówkowa (400 g)
Śmietanę miksujemy na piankę, dodajemy mascarpone i masę kajmakową miksujemy krótko.
Będzie nam jeszcze potrzebny 1 słoik powideł śliwkowych.
Układamy ciasto:
Zaczynamy od dołu:
Ciasto czekoladowe (1/2 ciasta bo ciasto przekrawamy na pół)
powidła śliwkowe
masa kajmakowa
beza
masa kajmakowa
ciasto czekoladowe
polewamy ciasto czekoladą i posypujemy migdałami.