Kruche ciastko z jabłkami i masą chałwową

Składniki na ciasto:

3 jajka

1 szkl. cukru

1 łyżka smalcu

10 g drożdży

10 g amoniaku

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3 łyżki mąki

Z powyższych składników wyrabiamy ciasto. Ciasto zostawiamy na noc w dużej misce. Rano wyrabiamy ciasto i dosypujemy tyle mąki ile zabierze ciasto. Powinno mieć konsystencję taką jak na pierogi.

Dzielimy ciasto na 3 części i pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 stopni na złoty kolor.

 

Masa:

1/2 l mleka

2 łyżki mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżki cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

Z powyższych składników gotujemy krem. Mleko wlewamy do garnka i gotujemy. Z tego mleka gdy jest jeszcze zimne odlewamy sobie 1/2 szkl, dodajemy mąki, cukier i cukier waniliowy. Gdy mleko się gotuje dodajemy mleko z mąkami. Wyłączamy gaz. Szybko mieszamy.

 

Jabłkowa galaretka

10 jabłek obranych i startych na tarce

2 galaretki cytrynowe

1 łyżka żelatyny

Wszystkie powyższe składniki smażymy.

 

1 kostka masła

Masło ucieramy z 1 łyżeczką cukru pudru, do utartego puszystego masła dodajemy po łyżce krem. Dodajemy 100-200 g rozdrobnionej chałwy. Miksujemy.

 

Przekładamy ciasto.

Zacznijmy od dołu:

ciasto

jabłka usmażone z galaretką

ciasto

masa chałwowa

ciasto

lukier (200 g cukru pudru + 5 łyżek gorącej wody) i posypka (możecie dodać polewę czekoladową lub pozostawić bez polewy )

 

ciasto2a