Składniki na ciasto:
3 jajka
1 szkl. cukru
1 łyżka smalcu
10 g drożdży
10 g amoniaku
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki mąki
Z powyższych składników wyrabiamy ciasto. Ciasto zostawiamy na noc w dużej misce. Rano wyrabiamy ciasto i dosypujemy tyle mąki ile zabierze ciasto. Powinno mieć konsystencję taką jak na pierogi.
Dzielimy ciasto na 3 części i pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 stopni na złoty kolor.
Masa:
1/2 l mleka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
Z powyższych składników gotujemy krem. Mleko wlewamy do garnka i gotujemy. Z tego mleka gdy jest jeszcze zimne odlewamy sobie 1/2 szkl, dodajemy mąki, cukier i cukier waniliowy. Gdy mleko się gotuje dodajemy mleko z mąkami. Wyłączamy gaz. Szybko mieszamy.
Jabłkowa galaretka
10 jabłek obranych i startych na tarce
2 galaretki cytrynowe
1 łyżka żelatyny
Wszystkie powyższe składniki smażymy.
1 kostka masła
Masło ucieramy z 1 łyżeczką cukru pudru, do utartego puszystego masła dodajemy po łyżce krem. Dodajemy 100-200 g rozdrobnionej chałwy. Miksujemy.
Przekładamy ciasto.
Zacznijmy od dołu:
ciasto
jabłka usmażone z galaretką
ciasto
masa chałwowa
ciasto
lukier (200 g cukru pudru + 5 łyżek gorącej wody) i posypka (możecie dodać polewę czekoladową lub pozostawić bez polewy )