10 marca 2018 w Hotelu Blue Diamond w Rzeszowie odbył się Arte Culinaria Italiana – XIII Konkurs Włoskiej Sztuki Kulinarnej.
Niezwykłe wydarzenie podczas którego spotkają się największe autorytety kulinarne w Polsce, młodzi kucharze znanych polskich restauracji, gwiazdy telewizyjne oraz pasjonaci kuchni włoskiej.
Pierwsze danie, które wykonywali kucharze walczący o tytuł najlepszych miało być wykonane z użyciem makaronu marki Barilla – Sponsora Strategicznego konkursu. Drugie danie miało zostać przygotowane z wykorzystaniem rostbefu marki Sokołów.
Na stołach podczas konkursu można było dostrzec także produkty Prosciutto di Parma, Parmigiano Reggiano, oliwy Monini.
Profesjonalne Jury oceniające dania kucharzy z wielu najlepszych i uznanych restauracji oraz hoteli z całej Polski.:
- KRZYSZTOF SZULBORSKI- PRZEWODNICZACY JURY
- ANDREA CAMASTRA
- KURT SCHELLER
- TEOFILOS VAFIDIS
- ANDRZEJ POLAN
- JAROSŁAW UŚCINSKI
- WIESŁAW BOBER
To oni oceniali dania przygotowane przez młodych adeptów kulinarnych.
Miałam okazję spróbować kilku dań 🙂 Podzielił się nimi ze mną Giancarlo Russo. Wspaniały Włoch, ciepły, sympatyczny, niezwykle życzliwy.
Wielu wspaniałych kucharzy, autorytetów kulinarnych.
Wspaniały Kurt Scheller
Andrzej Polan, Jacek Kempa, Krzysztof Szulborski i ja 😉
Andrzej Polan
Theofilos Vafidis
Wspaniała porcelana DAJAR HORECA. Oszałamiające kształty, wykonanie, dopracowane w każdym calu. Dania na tej porcelanie prezentowały się znakomicie.
Wspaniała ekipa gwiazd. Z przesympatycznym i zawsze uśmiechniętym Pawłem Stasiakiem (na zdjęciu tylko on, ale w drużynie był ze swoją siostrą Darią).
Zapach jaki było czuć przy ich stanowisku był fantastyczny. Podali penne z klopsikami i sosem ze świeżych pomidorów i nutką bazylii.
Podczas gotowania rozmawiali z publicznością, udzielali wywiadu, żartowali. To nie było zwykłe gotowanie, to było spotkanie z fajnymi ludźmi. Dało się wyczuć ich wspaniały stosunek do szefów kuchni, którzy zaglądali na ich stanowisko, chcąc coś pomóc, doradzić, którzy co chwilę próbowali ich dania, by wesprzeć ich w kreowaniu idealnego smaku. Sama miałam ochotę zanurzyć w patelni swoją łyżkę 😉
Niesamowicie poradzili sobie także Krzysztof Ignaczak i Grzegorz Barłog.
Przygotowali spaghetti z pomidorami i bawette. Zapach sosu było czuć na całej sali. Wspaniały, aromatyczny, z dużą ilością świeżych ziół i przypraw. To niezwykłe jak Panowie fantastycznie poradzili sobie w kuchni.
Na zdjęciu także Andrzej Ławniczak i Dariusz Ratuszniak, a także Leszek Wiśniewski.
Wspaniali 🙂 – to była dla mnie ogromna przyjemność być nieopodal takich znakomitych ludzi, kucharzy.
Wśród gwiazd wystąpili/gotowali także:
Zygmunt Chajzer i Tomasz Lachowicz
Tomasz Kozłowicz i Renata Stankiewicz:
Tomasz Kozłowicz i Michał Markowicz
Tomasz Kozłowicz i Dariusz Ratuszniak
Leszek Wiśniewski i Bożena Szczepańska
Z Panem Leszkiem miałam przyjemność zamienić kilka zdań. Bardzo miły, otwarty Pan Kapitan Pirat 😉 To niezwykła postać, choć niewielu pewnie znana. Pan Leszek organizuje zawody dla wędkarzy, a także organizuje rejsy wędkarskie. W tym środowisku jest ogromnie ceniony. Mówi się, że gdy płynie się w rejs z Kpt. Leszkiem Wiśniewskim, to wspaniały połów gwarantowany.
Marzy mi się taka wyprawa i możliwość przyrządzenia później takiej świeżej ryby.
Zapraszam do obejrzenia wideo relacji. Słowa są zbędne w obliczu tak fantastycznego wydarzenia.
Wśród wystawców sponsorów oprócz wspomnianego DAJARU który zrobił na mnie ogromne wrażenie, były także makarony Barilla, Sokołów.
Można było także zobaczyć: 123gastro.pl, janex, Gastro Magic Service, Prymat, Coppola Foods, De Care, Żywiec Zdrój, Oerlemans, Casa Pecunia, Partner Center i kilku innych sponsorów i współorganizatorów.
artykuł sponsorowany