Jajko po francusku

Składniki:

ciasto francuskie

1 czerwona papryka

5 plasterków szynki konserwowej

100 g sera cheddar

4 jajka

1 jajko do posmarowania ciasta

1 łyżka oleju

Ciasto francuskie kroję na 8 kwadratów. 1 kwadrat moczę wodą za pomocą pędzelka i przykładam do niego drugi kwadrat. Chodzi mi o to by ciasto francuskie się przykleiło.

Czynność powtarzam- tak powstają mi 4 (podwójne) kwadraciki.

1 jajko roztrzepuję w kubeczku, smaruję pędzelkiem po wierzchu kwadracików.

Piekę kwadraciki w 200 stopniach przez około 15 minut.

Mają się upiec – będą wysokie i lekko żółte.

Wyjmuję ciasto i przygotowuję farsz.

Na patelnię wlewamy olej i pokrojoną w kostkę paprykę, dodajemy pokrojoną w paseczki szynkę, chwilę dusimy.

W kwadracikach wykrawam kwadratowy otwór, przyciskam na środku ciasto żeby stworzyć taką miseczkę. Na dno powstałej miseczki wkładam 1 łyżkę papryki z szynką, posypuję startym na grubych oczkach cheddarem, rozbijam jajko i na jajko jeszcze odrobinę cheddaru.

Zapiekam w 200 stopniach do ścięcia się białka – około 10 minut.

Podaję posypane świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną soli.

 

jajko

 

Jajko na cieście francuskim

jajko3

jajko4

jajko5