Idealne polędwiczki na szpinaku

Składniki:

polędwiczki wieprzowe

szpinak baby

masło

2 ząbki czosnku

sól

świeżo zmielony pieprz

Polędwiczkę oczyszczam i osuszam. Na patelnię wkładam masła, smażę polędwiczkę z każdej strony tak by zrobiła się biała. Powinno trwać to dosłownie 2 minuty.

Piekarnik nagrzewam do temperatury 170 stopni. Pieczemy polędwiczki w naczyniu żaroodpornym – otwarte przez 7-10 minut.

Wykładamy polędwiczki na folię aluminiową i zawijamy. Musi chwilę odpocząć.

W tym czasie na 1 łyżce masła smażymy 2 ząbki czosnku pokrojone w plastry. Dodajemy szpinak i dusimy, odrobinę solimy.

Na talerz wykładamy szpinak, na niego plastry polędwiczki, solimy, pieprzymy świeżo zmielonym pieprzem.

 

DSC_0761

DSC_0773