Składniki:
polędwiczki wieprzowe
szpinak baby
masło
2 ząbki czosnku
sól
świeżo zmielony pieprz
Polędwiczkę oczyszczam i osuszam. Na patelnię wkładam masła, smażę polędwiczkę z każdej strony tak by zrobiła się biała. Powinno trwać to dosłownie 2 minuty.
Piekarnik nagrzewam do temperatury 170 stopni. Pieczemy polędwiczki w naczyniu żaroodpornym – otwarte przez 7-10 minut.
Wykładamy polędwiczki na folię aluminiową i zawijamy. Musi chwilę odpocząć.
W tym czasie na 1 łyżce masła smażymy 2 ząbki czosnku pokrojone w plastry. Dodajemy szpinak i dusimy, odrobinę solimy.
Na talerz wykładamy szpinak, na niego plastry polędwiczki, solimy, pieprzymy świeżo zmielonym pieprzem.