Wspaniałe ciacho. Lekkie, pyszne, szybkie w wykonaniu.
Składniki:
1 puszka brzoskwiń
1 galaretka cytrynowa
1 galaretka krystaliczna
1 opakowanie serka mascarpone 250 g
2 opakowania śmietany 36% 200 g
Ciasto biszkoptowe:
5 jajek
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej)
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy powoli cukier nadal ubijając. Dodajemy po 1 żółtku wciąż ubijając.
Gdy już nasza masa jest jasna, puszysta dodajemy przesiane przez sito mąki i proszek do pieczenia (można bez proszku, ale z nim biszkopt wychodzi wspaniały).
Mieszamy powoli by nie stracić napowietrzenia białek.
Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Zakładamy obręcz i wykładamy masę.
Możemy użyć też innej formy ja użyłam kwadratowej formy.
Pieczemy w 170 stopniach przez około 30 minut (do suchego patyczka).
Biszkopt po upieczeniu zrzucam w formie 3 razy na podłogę z wysokości około 20 cm – dzięki temu nie opadnie 🙂
To działa – poważnie
Zimny biszkopt przekrawamy na pół.
Zaparzamy herbatę (1/3 kubka) dodajemy do herbaty około 3 łyżek syropu z brzoskwiń – nasączamy biszkopt dolną warstwę, zostawiamy sobie herbatę także na górną część.
Miksujemy śmietanę, dodajemy mascarpone. W 1/4 szklanki wrzątku rozpuszczamy 2 łyżki galaretki cytrynowej- dodajemy do masy.
Na nasączony biszkopt układamy cienkie plasterki brzoskwiń, wykładamy masę, przykrywamy 2 biszkoptem.
Biszkopt nasączamy drugą częścią herbaty. Wkładamy ciasto do lodówki.
Galaretkę krystaliczną rozpuszczamy w wodzie i gdy tężeje wylewamy ją na wierzch ciasta.