Ciasto z brzoskwiniami i kremem śmietanowym z mascarpone

Wspaniałe ciacho. Lekkie, pyszne, szybkie w wykonaniu.

Składniki:

1 puszka brzoskwiń

1 galaretka cytrynowa

1 galaretka krystaliczna

1 opakowanie serka mascarpone 250 g

2 opakowania śmietany 36% 200 g

 

Ciasto biszkoptowe:

5 jajek

3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków

3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej)

1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy powoli cukier nadal ubijając. Dodajemy po 1 żółtku wciąż ubijając.

Gdy już nasza masa jest jasna, puszysta dodajemy przesiane przez sito mąki i proszek do pieczenia (można bez proszku, ale z nim biszkopt wychodzi wspaniały).

Mieszamy powoli by nie stracić napowietrzenia białek.

Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Zakładamy obręcz i wykładamy masę.

Możemy użyć też innej formy ja użyłam kwadratowej formy.

Pieczemy w 170 stopniach przez około 30 minut (do suchego patyczka).

Biszkopt po upieczeniu zrzucam w formie 3 razy na podłogę z wysokości około 20 cm – dzięki temu nie opadnie 🙂

To działa – poważnie

 

Zimny biszkopt przekrawamy na pół.

Zaparzamy herbatę (1/3 kubka) dodajemy do herbaty około 3 łyżek syropu z brzoskwiń – nasączamy biszkopt dolną warstwę, zostawiamy sobie herbatę także na górną część.

Miksujemy śmietanę, dodajemy mascarpone. W 1/4 szklanki wrzątku rozpuszczamy 2 łyżki galaretki cytrynowej- dodajemy do masy.

Na nasączony biszkopt układamy cienkie plasterki brzoskwiń, wykładamy masę, przykrywamy 2 biszkoptem.

Biszkopt nasączamy drugą częścią herbaty. Wkładamy ciasto do lodówki.

Galaretkę krystaliczną rozpuszczamy w wodzie i gdy tężeje wylewamy ją na wierzch ciasta.

ciasto2

ciasto4

ciasto5