Składniki:
3 torebki ryżu
2 duże filety z kurczaka (lub 3 mniejsze)
320 ml śmietany 18%
3 łyżki musztardy kremskiej
sól
świeżo zmielony pieprz
2 cebule
2 łyżki masła
olej
1 garść posiekanej natki pietruszki
Kurczaka kroimy na kawałki- większa kostka – solimy, pieprzymy świeżo zmielonym pieprzem.
Na patelnię wrzucamy masło, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy trochę oleju (około 2-3 łyżek) i wrzucamy pokrojonego w kawałki fileta z kurczaka. Dusimy aż mięso się usmaży.
W rondelku mieszamy śmietanę z musztardą, dodajemy sól i pieprz do smaku.
Dodajemy sos musztardowo – śmietanowy do kurczaka. Smażymy tak jeszcze przez 5 minut. Dodajmy natkę pietruszki. Podajemy z ryżem ugotowanym w osolonej wodzie.