Najlepsza chałwa z prażonymi pistacjami od Helio

Cudowna. Naturalna. Przepyszna.

Składniki:

1 szkl białego sezamu

5 łyżek miodu (ja dałam miód wielokwiatowy)

1 garść prażonych pistacji od Helio

Dlaczego właśnie te pistacje dodałam do chałwy? Bo są bez SOLI ! Większość pistacji które widziałam w sklepie są solone. Te natomiast są cudowne, aromatyczne, doskonale nadają się do deserów.

Sezam uprażyłam na suchej patelni. Wsypałam go do miseczki. Wymieszałam wszystko łyżką, a później zblendowałam za pomocą przysadki do miksera (przysadki blendującej). Dlaczego właśnie tej, bo mój mały blender stojący się zapychał, tu trzeba sprzętu o większej mocy.

Blendując robiłam to w sposób pulsujący. Tak jakbym tłuczkiem tłukła ziemniaki. Jak będziecie ją rozbić zrozumiecie dlaczego właśnie tak 🙂

Pojemniczek wyłożyłam folią spożywczą i nałożyłam chałwę. Garść prażonych pistacji obranych z łupek i pozbawionych skórki powkładałam do chałwy.

Chałwę włożyłam do lodówki na 2 godziny.

Chałwa będzie mokra po wyjęciu – to olej sezamowy.

artykuł sponsorowany

chalwa1

chalwa3

chałwa4