Muffiny cytrynowe

Puszyste, szybkie, pyszne. Znikają w kilka minut 😉

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej

3/4 szklanki cukru

1/2 łyżeczki sody

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

2 łyżeczki cukru waniliowego

1/2 kostki masła (ok 100 g)

1 szkl. jogurtu naturalnego

3 jajka

2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny

1 łyżeczka skórki otartej z cytryny

Masło rozpuszczamy i studzimy. Łączmy masło z jogurtem i jajkami w jednej misce. Dodajemy sok z cytryny i otartą skórkę. Mieszamy.

W drugiej misce łączymy ze sobą składniki suche.

Mokre składniki łączymy z suchymi i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Można mikserem, można trzepaczką, lub łyżką.

Do papilotek umieszczonych w formie do muffinek wkładamy po 1 łyżce masy.

Pieczemy w 175 stopniach przez około 30 minut.

muffiny cytrynowe