Składniki:
2 szkl. mąki pszennej
15 g świeżych drożdży
2 łyżki cukru
1 szkl. mleka
1 jajko
1/4 kostki masła (rozpuszczonego i ostudzonego)
1/4 laski wanilii
Nadzienie:
brzoskwinie (ja miałam 4 brzoskwinie)
ziarenka z 1/4 laski wanilii
1 łyżeczka miodu
1 łyżka wody
2 łyżki rodzynek – sparzone wrzątkiem
Na patelnię wrzucamy pokrojone w plastry brzoskwinie, dodajemy pozostałe składniki, chwilę smażymy.
Do dużej miski wlałam podgrzane mleko do którego dodałam ziarenka z laski wanilii, dodałam cukier i drożdże. Przykryłam miskę ściereczką aby drożdże zaczęły pracować (około 40 minut).
Po tym czasie dodałam do drożdży resztę składników.
Mieszam dokładnie. Odstawiam do wyrośnięcia na 40 minut.
Po tym czasie wykładam ciasto na stolnicę, wałkuję rękami pasek i kroję na takie same kawałeczki. Wałkuję podłużne placki i zostawiam je do wyrośnięcia na 30 minut.
Kroję ciasto na prostokąty. Na środek układam brzoskwinie z rodzynkami. Zawijam i układam łączeniem do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Posmarowałam drożdżówki rozmąconym jajkiem z 1 łyżeczką cukru.
Piekę około 20 minut w 180 stopniach.